5 semne că te confrunți cu amnezia sarcinii

Amnezia sarcinii? Nu ai auzit niciodată de acest sindrom? Poate îți sună mai cunoscută expresia ”parcă mi-a mâncat copilul neuronii” pe care majoritatea gravidelor o folosesc la un moment în sarcină. Ei, ți-ai dat seama despre ce este vorba? Da. Despre pierderea temporară a memoriei, cu precădere, în timpul ultimului trimestru de sarcină.

amnezia sarcinii

Ești însărcinată în ultimul trimestru și nu-ți poți explica de ce ai început să uiți unde ai lăsat cheile sau de ce te-ai dus până în bucătărie? Există o explicație, iar cercetătorii i-au dat denumirea de amnezia sarcinii. Se pare că acest ”val” de pierderea memoriei le poate afecta până și pe cele mai organizate și mai perfecționiste femei.

Ce este amnezia sarcinii și de ce apare? De ce apar schimbări în creier în timpul sarcinii? Specialiștii nu au încă un răspuns concret, dar multe dintre ele par să se datoreze schimbărilor hormonale masive care apar în corpul femeii atunci când este însărcinată. Unele schimbări apar și se produc în mod clar pentru a ajuta mamele să facă față noii provocări, dar și pentru a le face mai ușoară legătura emoțională cu nou-născutul. Un studiu realizat de experţi în neurologie de la Universitatea Deakin din Australia, a analizat cazurile a 1.230 de femei, dintre care 709 însărcinate, şi s-a axat asupra funcţiilor cognitive, memorie şi randamentul organizatoric constând în realizarea mai multor sarcini în mod simultan. Acest studiu a fost publicat în The Medical Journal of Australia și a fost preluat de către Agerpres și scoate la iveală faptul că
funcţiile cognitive, memoria şi randamentul organizatoric al femeilor însărcinate sunt semnificativ mai mici decât cele ale femeilor neînsărcinate, mai ales în al treilea trimestru de sarcină.
Cercetătorii au mai descoperit și faptul că diferenţele se dezvoltă încă din primul trimestru al sarcinii şi că memoria înregistrează o scădere semnificativă încă din primele luni, cu o agravare a funcţiilor cognitive în ultimul trimestru de sarcină.

Semne că și tu ai amnezia sarcinii

  1. Nu poți face cumpărături dacă nu mergi cu lista după tine.
  2. Uiți unde ți-ai pus cheile de la casă, și nu o dată, ci de mai multe ori pe săptămână.
  3. Nu-ți mai amintești numărul personal de telefon în momentul în care ți-l cere cineva.
  4. Într-o conversație, nu-ți poți duce ideea până la capăt, deoarece pe la mijocul frazei uiți ce ai vrut să spui.
  5. Te duci până în bucătărie, însă când ajungi nu mai știi ce cauți și de ce ai mers.

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *