8 trucuri prin care iti poti convinge copilul sa se spele pe dinti

Copilul meu refuză să se spele pe dinți. Dimineața și seara, casa noastră se transformă într-un adevărat ”ring de luptă” în momentul în care trebuie să se spele pe dinți. Am încercat toate variantele posibile și nimic nu funcționează”. Te regăsești și tu în această mărturie? Aceleași probleme le întâmpini și tu când vine vorba de igiena dentară a copilului tău? Există soluții. Iar pe unele dintre ele ni le oferă specialistul ortodont Orto-Implant expert, doctor Mihaela Dan.

Dr.MihaelaDan_OrtoImplant

Orice părinte responsabil știe cât de importantă este igiena dentară a copilului. Toți specialiștii vorbesc de importanța unui ritual igienic încă de la apariția primului dinte. Însă ce te faci dacă micuțul tău nu se împrietenește deloc cu periuța de dinți și nici nu lasă pe nimeni să-l spele?

Pentru a rezolva problema și pentru a scăpa de refuzul zilnic al copilului de a se spăla pe dinți, am rugat-o pe doamna doctor Mihaela Dan să ne ofere câteva mici trucuri prin care putem transforma rutina zilnică de îngrijire a dinților dintr-un coșmar într-un joc frumos.

  1. Obișnuiește-l de mic cu o rutină. Încă de la erupția primului dinte, sterge-l cu o compresă sau cu un degetar de silicon, pentru a obișnui copilul cu prezența unor obiecte străine în gură. Astfel, mai târziu, va accepta mai ușor periuța de dinți. Uneori, copiii tind să respingă situațiile sau lucrurile cu care nu sunt familiarizați.
  2. Când îi cureți dinții, cântă-i cântecelul preferat. Ce legătură are cântecul cu spălatul pe dinți? În primul rând îi va distrage atenția, după care va asocia periajul cu cântecul preferat. Mai mult, în memoria lui va rămâne faptul că spălatul pe dinți nu durează mai mult decât piesa lui preferată. O altă variantă este să numeri, la început repede, pentru a-i da impresia că periajul durează puțin, apoi din ce în ce mai rar, până când se obișnuiește.
  3. Spală-l pe dinți când este bine dispus: începe printr-o joacă, gâdilându-i burtica, după care îi poți propune să gâdiliți și dințișorii. Periajul va fi doar o continuare a jocului, fiind mult mai ușor de acceptat.
  4. Lasă-l să se joace cu periușa și să o roadă. Când devine mai mare, implică-l în alegerea ei și a paharului pentru clătire, cu personajele de desene animate preferate, pentru că astfel le va folosi cu mai multă plăcere.
  5. Introdu spălatul pe dinți în jocurile lui cu animale. Dacă cel mic nu vrea să se spele pe dinți, te poți juca cu el următorul joc: jucăriile lui preferate, vor să se spele pe dinți, iar el trebuie să le ajute. Cu siguranță îi va face placer să aibă un astfel de rol și va accepta și el să se spele, bineînțeles, în prezența jucăriilor.
  6. Fii tu exemplul lui. Copilul învață prin imitare, motiv pentru care, încâ de când este mic, ar fi bine să te vadă pe tine și pe ceilalți membri ai familiei când vă spălați pe dințiCând va veni vremea să facă și el același lucru, I se va părea ceva normal.
  7. Cumpără-i o periuță electrică. Mulți copii sunt atrași de gadgeturi, iar periuța nu doar că îi va curăța mai bine dinții, dar bâzâitul ei îl poate amuza. Testeaz-o mai întâi pe degetul lui, ca să nu se sperie de mișcările pe care le face.
  8. Inventează povești despre “monștrii” care se hrănesc cu mâncarea rămasă între dinți și care-I atacă, apoi. Alungarea lor cu periuța sub forma unui joc îl va face să se simtă un erou important. Dacă anumite alimente nu îi plac, dar le-a mancat, de nevoie, în timpul zilei, prefă-te că le scoateți exact pe acelea dintre dinți și va fi bucuros să scape de ele.

sursa foto: PR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *