Beneficiile cititului pentru copii

Este un fapt dovedit că cititul cu voce tare, încă din primele zile de viață, îi ajută pe copii în relațiile dezvoltate de-a lungul timpului.  Un nou studiu elaborat de către Universitatea de Medicină din New York, citat de nytimes.com, oferă dovezi clare privind impactul lecturii asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor mici.

Momentul părinte-copil-carte are potențialul de a ajuta la reducerea comportamentelor problematice cum ar fi agresivitatea, hiperactivitatea și dificultățile de atenție. Chiar înainte de a înțelege ce anume transmit cuvintele și poveștile, copiii mici au beneficii uimitoare în urma lecturării cu voce tare a cărților. Iar dacă cititul face parte din rutina zilnică, atunci succesul emoțional, social și cognitiv este aproape garantat.

Cititul aduce beneficii în viața copilului precum:

Pune bazele unui viitor de succes. Cu cât îi citești mai mult copilului, cu atât va avea mai multe cunoștințe pe care le va putea folosi în diverse etape ale vieții. Există numeroase studii care arată cititul de la vârste mici îi dă un start bun în viață și îl ajută la pregătirea pentru școală. Atenție, în timp ce îi citești, fă pauze pentru a-i pune întrebări și pentru a-i răspunde la nelămuriri. De asemenea, explică-i semnificația cuvintelor necunoscute. Abia așa te poți asigura că va avea parte de o lectură completă.

Cititul dezvoltă abilitățile lingvistice. Nu contează că vorbești non-stop cu copilul. S-ar putea ca vocabularul folosit să fie limitat și repetitiv, nu din cauze ce țin de intelect sau cultură, ci pur și simplu din obișnuință.  Cititul cărților, însă, îi asigură copilului expunerea la un vocabular mai complex și mai nou, pe diferite teme. Pentru copiii care vorbesc mai mult de o limbă, cititul este o modalitate ușoară de a-și ajuta abilitățile lingvistice și este important să-și dezvolte fluența acestora.

Expunerea la lectură antrenează creierul. Cititul antrenează activitatea creierului și îi poate da acel stimulent de care copilul are nevoie pentru a-și susține și promova abilitățile de lectură timpurii. Cercetările arată că anumite zone ale creierului sunt mai dezvoltate atunci când copilului i s-a citit încă de la o vârstă fragedă. Aceste zone sunt esențiale pentru dezvoltarea limbajului copilului.

Cititul crește capacitatea de concentrare a copilului. Prin citirea constantă a poveștilor, în fiecare zi, copilul va învăța să se concentreze și să stea în același loc pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce îl poate ajuta mai târziu, când merge la școală.

Cititul împreună(părinte-copil) încurajează setea de cunoaștere. Cititul unei povești zi de zi are ca și consecință firească punerea de  întrebări despre carte și despre informațiile din interiorul acesteia. Vă oferă șansa de a vorbi despre ceea ce se întâmplă și de a folosi-o pe aceasta ca pe o experiență de învățare. De asemenea, poate avea un interes în diferite culturi sau limbi. Nu este nimic mai bun și mai profund decât să vezi un copil care iubește să învețe și să descopere.

Ateliere gratuite de lectură

În fiecare sâmbătă, între 14 aprilie și 16 iunie, de la ora 11.30, 10 scriitori contemporani vor citi copiilor și vor participa alături de cei mici la activități care să le stârnească dragostea față de lectură și de cărți. Atelierele cu scriitori vor avea loc în fiecare sâmbătă, în librăria Librarium din incinta Teatrului Naţional Bucureşti. Atelierele durează 1 oră, sunt interactive şi au o componentă de workshop (de arte vizuale şi abilităţi practice), care transformă lectură textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă şi asumată de către copii. În calitate de invitaţi, scriitorii le citesc celor mici, le răspund la întrebări, stimulează discuţiile libere şi ajută la desfăşurarea activităţilor, sub coordonarea trainerilor Asociaţiei 7 ARTE. Participarea la ateliere este GRATUITĂ, dar se face în limita locurilor disponibile, prin înscriere la adresa: liviarosca@gmail.com. Pentru mai multe detalii, accesați link-ul: https://web.facebook.com/events/1212402575559082/

Sursă foto: <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/fathers-day-concept-with-father-and-daughter-reading_2119278.htm”>Designed by Freepik</a>

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *