Gripa la bebeluși. Iată tot ce trebuie să știi despre ea

Gripa este o infecție a nasului, a gâtului și a plămânilor provocată de virusurile gripale. Există multe virusuri gripale diferite, unele fiind mai răspândite decât altele. Infecțiile gripale sunt cele mai frecvente în timpul “sezonului de gripă”, care durează aproximativ din octombrie până în mai.

Copiii cu vârsta sub 5 ani – în special cei cu vârsta sub 2 ani – sunt expuși riscului unor complicații grave dacă iau gripă. În fiecare an, circa 20.000 de copii sub 5 ani sunt spitalizați cu complicații ale gripei, cum ar fi pneumonia.

Simptome comune ale gripei la bebeluși Nu confunda gripa cu răceala! Sună imediat medicul dacă bebelușul are simptome tipice de gripă pentru a afla dacă ar trebui să fie examinat. Micuțul tău poate avea nevoie de tratament cu medicamente antivirale. Acestea sunt recomandate pentru bebeluși, începând cu vârsta de 2 săptămâni și funcționează cel mai bine în primele două zile de boală.

Iată o listă cu simptome tipice ale gripei.

Febră

Frisoane

Tuse uscată

Durere de gât

Nas înfundat

Dureri musculare

Dureri de cap

Oboseală

Vărsături și diaree (nu sunt frecvente, dar se pot întâmpla)

În schimb, un bebeluș răcit are în mod obișnuit o febră mai mică, nas înfundat și doar câteva episoade de tuse. Gripa face, de obicei, bebelușii să se simtă mult mai bolnavi, mai apatici și mai obosiți decât o simplă răceală. Unele dintre simptome, cum ar fi durerile de cap și durerile musculare, sunt greu de detectat la un bebeluș!

Simptome grave de gripă la bebeluși. Medicii avertizează că până și bebelușii care sunt, în general, sănătoși, se pot îmbolnăvi de gripă. Dacă micuțul are una dintre următoarele simptome, ar fi indicat să mergi cu el de urgență la medic:

Respirație accelerată sau respirație dificilă

Schimbarea culorii pielii

Nu consumă suficiente fluide (nu mai urinează la fel de mult ca de obicei)

Vărsături severe sau persistente

Nu se trezește sau nu interacționează

Nu vrea să fie ținut în brațe

Simptome asemănătoare gripei, care se îmbunătățesc, dar apoi revin mai agresiv cu febră și cu o tuse mai persistentă.

Are alte afecțiuni (cum ar fi afecțiunile cardiace sau pulmonare sau astm) și dezvoltă simptome de gripă, inclusiv febră sau tuse.

Care sunt cauzele gripei la bebeluși.Dacă bebelușul stă în preajma cuiva care are gripă, care tușește sau strănută, el poate respira picăturile infectate prin gură sau nas. Persoanele cu gripă sunt, in general, contagioase în primele două zile de la începerea simptomelor. Copiii pot fi contagioși mai mult timp.Deoarece gripa se răspândește atunci când oamenii sunt în contact strâns, se deplasează cu ușurință prin școli, centre de îngrijire a copiilor, grupuri de joacă și familii. Oamenii se îmbolnăvesc, de obicei, la una sau patru zile după expunere. Severitatea gripei diferă de la persoană la persoană, deci este posibil să fii infectat cu virusul și să nu știi.

Cum tratezi gripa la bebeluși. Indiferent dacă medicul îi prescrie medicamente sau nu, bebelușul trebuie ținut acasă și trebuie hidratat foarte bine. Dacă este la vârsta la care poate mânca și alimente solide, atunci oferă-i o supă de pui, sucuri de fructe proaspete și ceai. În cazul în care bebelușul este extrem de iritat, medicul îi poate prescrie un antitermic.

!!! Nu-i  da aspirină bebelușului, numai dacă medicul a recomandat-o. Poate declanșa sindromul Reye, o afecțiune rară, dar care pune viața în pericol.

Nu-i administra antibiotice dacă nu este vorba de o infecție bacteriană. Antibioticele pot fi necesare, totuși, în cazul în care bebelușul dezvoltă o infecție secundară bacteriană ca urmare a gripei, cum ar fi pneumonia, o infecție a urechii sau bronșită.

 

Sursă foto:pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *