Să vorbim despre bani: cum îi explici copilului valoarea banului

Există un subiect  pe care majoritatea părinților par să-l evite mai mult decât pe oricare altul: problema banilor și valoarea acestora.

Este o idee foarte înțeleaptă să începi să-i vorbești copilului despre bani încă de la vârsta de trei ani, după cum susțin economiștii. Bineînțeles că scopul nu este acela de a-i supune unui stres financiar, însă este foarte important ca el să învețe valoarea banilor. Mulți copii observă că banii sunt în portofelul părinților, însă nu știu cum au ajuns acolo și nici de ce dispar din el.

Beneficiile dicuțiilor despre bani

Deschiderea și expunerea acestui subiect încă de  la o vârstă fragedă va contribui la succesul lor mai târziu în viață. Beneficiile învățării copiilor despre bani atunci când sunt mici sunt diverse. De la faptul că vor ști să prețuiască banii, vor învăța că aceștia nu trebui irosiți și că munca este cea care produce bani, până la înțelepciunea cu care vor face mai târziu, în viață alegeri financiare.

Modalități de a-l învăța pe copil conceptele și lucrurile esențiale despre bani:

  • Cumpără-i copilului cele necesare pentru viața de zi cu zi. După care, în funcție de vârsta pe care o are, alocă-i un buget săptămânal(dacă are 4-5 ani) și lunar(dacă este mai mare de 8 ani). Lasă-l să-și managerieze banii cum vrea și să decidă pe ce anume îi cheltuiește. Explică-i, bineînțeles, care sunt consecințele unor cheltuieli negândite.
  • Oferă-i oportunitatea de a câștiga bani pentru economiile lui. Încurajează-l să lucreze pentru asta, pentru a vedea că sunt necesare eforturi pentru a câștiga bani. Dacă micuțul are până în 8 ani, îi poți oferi o răsplată în bani pentru treburile pe care le face prin casă sau prin curte. Dacă este adolescent, încurajează-l să-și ia un job cu jumătate de normă în vacanțe.
  • Învață-l pe copil să-și descompună finanțele în categorii sau în grupuri pentru care contribuie în scopuri diferite. Stabilește un sistem de economisire cu copilul, pe termen scurt și pe termen lung. De exemplu: 10 lei pentru o contribuție caritabilă, 10 lei economii pentru un obiectiv pe termen scurt cum ar fi o jucărie, 10 lei economii pentru un obiectiv pe termen lung,  cum ar fi fondul de colegiu. Acestea sunt câteva exemple pe o sumă oarecare. Însă poți începe și cu un leu sau cu cinci lei, în funcție de buget.
  • Arată-i copilului o factură, de exemplu o factură de energie electrică. Stabilește o activitate pentru a vedea dacă ați putea lucra împreună pentru o lună pentru a reduce factura din luna precedentă. Faceți mai mult efort pentru a dezactiva luminile și televizorul când nu sunteți în cameră. Va fi o mare anticipare pentru a vedea următorul proiect.
  • Învață-l despre bani și aplicarea lor în activitățile de zi cu zi. De exemplu, atunci când copilul rupe o jucărie pe care și-a cumpărat-o singur, își dă seama de valoarea reală a banilor, mai ales dacă vrea să o înlocuiască.
  • Jucați-vă jocuri de bani, cum ar fi “Monopoli”, pentru a-l ajuta să învețe termenii și vocabularul.
  • Învățarea de a nu-și cheltui prea des economiile va fi o lecție importantă.
  • Copilul se va simți mândru și entuziasmat de propriile lui eforturi de economisire. Laudă-l, încurajează-l și felicită-l.
  • Dacă copilul își dorește cu adevărat ceva mare și interesant (care este și costisitor), de exemplu o excursie la parcul tematic, un televizor cu plasmă nouă sau un joc pe televizor, creează un fond la care să contribuie întreaga familie. Un borcan într-un loc vizibil pentru a pune monede poate funcționa bine.

Numără în mod regulat economiile pentru a-i stimula entuziasmul. Lucrați împreună și stabiliți obiective ca o familie pentru a câștiga fondurile și pentru a simți sentimentul de mândrie odată ce acest lucru este atins. Copilul va învăța responsabilitatea și  perseverența.

Folosind unele dintre strategiile de mai sus, copilul va vedea beneficiile investiției și economisirii. Învățându-l să nu se aștepte mereu  bani de la ceilalți, îl va ajuta în relațiile lui pe tot parcursul vieții. Îl înveți că și el trebuie să-și asume responsabilitatea pentru a-și satisface nevoile și dorințele.

sursă foto:www.freeimages.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *