Trucuri sănătoase pentru întoarcerea la școală și grădiniță

A început și semestrul doi, iar răcelile și gripele sunt în trend în această perioadă. Așa că, pe lângă rutina legată de pachetul cu mâncare, haine și teme, e musai să găsești soluții și pentru păstrarea sănătății micuțului.

Protejarea sănătății copilului e probabil aspectul esențial al unui proces de dezvoltare și funcționare optimă, fie că implică sau nu procesul educațional. De aceea, sunt convinsă că toate mamele dețin un ”sertar secret” cu trucuri care-i ajută pe copii să se mențină sănătoși, mai ales la revenirea în colectivitate.

Învață-l să se spele pe mâini

Poate suna ca un clișeu plictisitor, însă spălatul mâinilor ar trebui să fie printre primele lucruri pe care copilul le învață de la părinți. Potrivit medicilor pediatrii, cea mai eficientă modalitate de a evita răspândirea sau capturarea microbilor este aceea de a încuraja spălarea mâinilor. Pentru a te asigura că timpul alocat acestei sarcini este suficient, poți apela la un truc. Cere-i copilului ca în timp ce se spală pe mâini să cânte ”La Mulți ani”. Apa și săpunul sunt cele mai bune scuturi, însă dacă nu le are la îndemână, îi poți pune în ghiozdan șervețele umede sau dezinfectante speciale pentru copii.

Nu uita de vaccinuri

Chiar dacă în România vaccinarea nu este obligatorie, există state din Europa în care copilul nu este primit în colectivitate dacă nu are vaccinurile făcute. Vaccinurile antigripale sunt, de asemenea, recomandate tuturor copiilor de vârstă școlară, cu excepția cazului în care copilul are o alergie la vaccin sau o problemă de sănătate care va cauza complicații ale vaccinului.

Oferă-i gustări sănătoase

Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din meniul unui copil, mai ales în această perioadă în care organismul are nevoie de multe vitamine și minerale. Așa că, de două ori pe săptămână(în cazul în care copilul nu este un mare consumator) îi poți pune în loc de clasicul sandvici o porție de fructe sau legume. Ai de unde să alegi. Câteva bastoane de morcovi sau ardei, o banană, un măr, felii de kiwi sau portocale.

Învață-l să se protejeze

Ce înseamnă acest lucru? Să se delimiteze pe cât posibil de copiii care prezintă semne de răceală sau gripă, să strănute punând mâna la gură, să-și sufle des nasul, să nu bea apă din același pahar sau sticlă cu alți copii și să nu folosească aceleași tacâmuri. Sunt câteva ”reguli” care-l pot feri de răceli și gripe.

Lasă-l să petreacă timp în aer liber

Poate una din marile greșeli pe care le facem ca părinți este protejarea excesivă a copilului. Fie că este vorba de îmbrăcatul foarte gros, fie de ținerea în casă atunci când afară este puțin mai rece, nu ne putem debarasa de astfel de obiceiuri care, după părerea medicilor, nu ar aduce niciun beneficiu copilului. Dimpotrivă. În momentul în care copilul este protejat excesiv, organismul lui nu va ști să se apere și să se protejeze. Așadar, lasă-l să se ”călească” încă de când este bebeluș.

 

Sursă foto:pinterest.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *