3 sfaturi de la medic pentru îngrijirea pielii bebelușului

Ești proaspătă mămică și, așa cum e și firesc, vrei să știi cât mai multe despre îngrijirea bebelușului tău? Atunci hai să vorbim despre pielea lui.

Îngrijirea pielii bebelușului este o ”problemă” la care se gândesc toate mamele încă dinainte de a naște. Și asta, deoarece oferta de pe piață este generoasă și tentantă. Cremele sunt multe, cu diverse proprietăți și, așa cum bine știm, nu toate se potrivesc copilului nostru. Tocmai de aceea, sfaturile în ceea ce privește alegerea produsului potrivit pentru bebelușul nostru sunt extrem de benefice.

Pielea bebelușului este mai sensibilă decât a adultului

Pentru început, e bine de știut că pielea bebelușului este mult mai sensibilă decăt cea a adultului, în special atunci când este expusă unor factori externi(soare, frig, vânt). Prin urmare, medicii recomandă produse care nu conțin alergeni, care ajută la regenerarea și menținerea pH-ului fiziologic al pielii și prezintă riscuri minine de a provoca reacții alergice.

“Pielea bebelușului este mult diferită de cea a adulților: mai subțire, cu structuri anexe precum fire de păr terminale și glande sebacee mai puțin dezvoltate, nesensibilizată la substanțe străine. Prin urmare, sunt de preferat produsele de îngrijire naturale, adaptate nevoilor pielii în această etapă de viață, din cauza riscului mai mic de dezvoltare a reacțiilor iritative, cum ar fi dermatita de contact”, spune specialistul dermatolog.

Lucruri de care să ții cont în îngrijirea pielii bebelușului

Citește eticheta produsului. Chiar dacă ai recomandări bune, nu trebuie să uiți că fiecare bebeluș e unic și ce e bun pentru unul, nu funcționează pentru altul. Tocmai de aceea, atunci când alegi crema, citește cu atenție ingredientele. Evită-le pe cele care au în compoziție compuși chimici, uleiuri minerale sau parfumuri Acestea pot provoca reacții alergice și disconfort. Atenție și la parabeni.

”Există preocuparea că parabenii ar putea fi absorbiți mult mai ușor de către pielea bebelușilor decât de cea adultă, ceea ce îi face mai vulnerabili la eventualele lor efecte dăunătoare. De asemenea, sunt de evitat și coloranții, un adaos inutil în produsele pentru bebeluși” atenționează doctorul  Vlădău.

Cu cât este mai complexă lista ingredientelor, cu atât cresc șansele ca bebelușul să dezvolte o reacție alergică la unul sau mai multe dintre ele. Formulele simple sunt, fără îndoială, ideale pentru copiii mici.

Folosește produse speciale pentru copii. Primele săptămâni din viața unui bebeluș n-ar trebui să-ți pună prea mari dificultăți în ceea ce privește îngrijirea pielii. Mai mult, unii experți recomandă în primele săptămâni doar folosirea  apei pentru îmbăiere, apoi trecerea la produse blânde care minimizează riscul de iritare a pielii bebelușului.

“Folosirea unor produse neadecvate, precum cele concepute și testate pentru adulți, pot duce la dermatite iritative care constau în roșeață, descuamare, exudație, mâncărime, deoarece sunt mai agresive cu bariera cutanată fragilă a bebelușului. Pe de alta parte, unele pot conține substanțe care, în concentrația existentă în produs, nu sunt nocive pentru adult, dar pot fi detrimentale pentru bebeluș din cauza unei absorbții crescute prin pielea subțire și permeabilă, precum produsele pe bază de acid salicilic folosite pentru pieleă uscată și acnee. Deasemenea, unele produse dedicate adulților pot duce la o sensibilizare a bebelușilor cu dezvoltarea de alergii sau dermatite de contact alergice”, explică doctor Laurențiu Vlădău.

Testează produsele noi. Fiecare produs nou introdus în rutina de îngrijire a bebelușului trebuie testat. Aplică foarte puțină cremă pe antebrațul micuțului și observă zona timp de 24 de ore. Dacă apar simptome precum roșeață, umflături sau vărsături, e clar că produsul nu trebuie folosit. 

Deși pielea bebelușului este mai fragilă și mai sensibilă decât cea a adulților, ea include totuși o barieră care împiedică pierderea umidității și o protejează de factorii cu potențial iritant. Întărirea acestei bariere prin folosirea unor produse adecvate de îngrijire, evitarea expunerii la soare și folosirea de îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului vor fi suficiente pentru a preveni apariția unor probleme cutanate.

Sursă foto:<a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/baby”>Baby photo created by onlyyouqj – www.freepik.com</a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.