5 metode de contracepție după sarcină

Multe femei se întreabă, când trebuie să înceapă să folosească metodele contraceptive după ce au născut. Acest lucru depinde de modul în care hrănești copilul. În cazul în care copilul este hrănit exclusiv la sân, de cele mai multe ori ovarul nu va începe să funționeze până la diversificare, deci nu va avea loc ovulația. Perioada de fertilitate poate reveni însă în orice moment, de la aproximativ șase săptămâni de la nașterea bebelușului. Devii fertilă începând cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruatie de după naștere, astfel trebuie reținut faptul că nu există niciun semn care să confirme la timp revenirea fertilității. Așadar folosirea contraceptivelor îți vor oferi o oarecare siguranță și de aceea este bine să fii precaută.

Iată 5 metode de contracepție pe care le poți utiliza după sarcină:

  1. Diafragma

Poți folosi o diafragmă de fiecare dată când dorești să ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adânc în vagin. Medicul ginecolog sau o asistentă medicală îți pot prescrie această diafragmă, dar nu imediat după sarcină, ci la aproximativ două luni, deoarece abia atunci colul uterin își revine la forma inițială. „Diafragma este eficientă într-o proporție de 92%, aproximativ 96%, atât timp cât este utilizată în mod corespunzător, eventual și cu un spermicid”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

  1. Pilula simplă

Poți utiliza pilula simpla dacă alăptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-născutul. Aceasta este definită astfel deoarece, spre deosebire de pilula combinată, nu conține estrogen, ci doar o cantitate redusă de progestină. Pilula simplă se ia zilnic, la aceeași oră, fără întrerupere între folii. Dacă uiți să iei pastila la ora stabilită, nu poți întârzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore. „Este recomandată pilula simplă  femeilor care alăptează, deoarece nu conține estrogen și aceasta este sigură atât pentru mamă cât și pentru copil. Pilula simplă nu afectează în niciun fel lactația și nici sugarul, atunci când acesta este hrănit la sân”, spune dr Silviu Iștoc.

  1. Implantul subdermic

Un implant subdermic poate dura până la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subțire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul conține progesteron și constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive și este activ încă din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face după 21 de zile de la nașterea bebelușului. Nu afectează alăptatul deoarece conține o cantitate mică de progesteron. Implantul poate fi îndepărtat printr-o tăietură mică a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, în partea interioară a brațului.

  1. Spermicidul

Spermicidul este un mijloc de contraceptie care poate fi folosit după nașterea unui copil. Acesta se aplica în vagin inaintea unui contact pentru a preveni sarcina. Spermicidul se găsește în mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule ( inserții moi care se topesc în interiorul vaginului). Acesta “îmbracă” colul uterin și oprește mișcarea spermatozoizilor. „Spermicidul se introduce în vagin cu aproximativ 15 minute înainte de contactul sexual, deoarece substanța va deveni activă doar dupa dizolvare, în prezența căldurii corporale. După contact nu este recomandat să mergi la toaletă aproximativ 6 ore, deoarece există șanse ca agentul contraceptiv să fie anulat de agenții de spălare”, ne spune  doctorul Silviu Iștoc.

  1. Steriletul -DIU

Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat după naștere, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Indicat este însă să aștepți minim 2 luni după ce ai născut pentru a introduce un DIU. Dacă steriletul este inserat imediat după naștere este posibil să întâmpini probleme și acesta să iasă, dar unele femei aleg să-l introducă mai devreme decât este indicat. Steriletul este eficient imediat după inserare, dar ginecologul tău îți va recomanda amânarea contactului sexual până la examinarea de după 6 săptămâni postpartum. Acest lucru se recomandă pentru a exista siguranța că vaginul și perineul au fost vindecate. „Steriletul are multe beneficii, este relativ ușor de aplicat și sigur, nu interferează cu alăptarea sau activitățile zilnice, este ușor reversibil în cazul în care te hotărăști să rămâi din nou însărcinată. DIU cu hormoni reduce durerea menstruală și hemoragiile menstruale severe și poate fi cea mai bună alegere pentru contracepția pe termen lung. Nu trebuie înlocuită timp de până la 5 ani”, afirmă Silviu Iștoc.

 

Sursă foto: Newsmobile

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.