Ai grijă de sănătatea intimă!

sanatate intimaFeminitatea este un dar înnăscut pe care orice femeie trebuie să-l cultive şi să-l dezvolte prin atenţia şi timpul acordate îngrijirii corporale. Şi, desigur că nu putem vorbi despre îngrijire fără să includem o etapă importantă a acesteia: igiena intimă.

Nu doar că asigură confort fizic şi mental pe toată durata zilei, dar o toaletă adecvată poate împiedica apariţia sau recidiva candidozei vaginale, cea mai frecventă afecţiune cu care orice femeie se confruntă la un moment dat şi care, netratată, poate să aibă repercusiuni asupra vieţii de cuplu şi a vieţii reproductive a femeii.
Astfel, există o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în seamă, astfel încât să ai siguranţa unei sănătăţi intime aşa cum îți dorești. Iată câteva sfaturi pe care  doctor Florența Crețu le recomandă.
  • Frecvența duşurilor- duşurile sunt foarte importante în menţinerea igienei şi senzaţiei de prospeţime, însă într-o anumită măsură. În acest sens, medicii ginecologi recomandă 1-2 duşuri pe zi, cu apă şi săpun, iar pentru zona intimă cu produse special dedicate. Băile lungi în apă caldă, duşurile frecvente sau gelurile cu un pH agresiv, îndepărtează stratul protector format în mod natural de flora vaginală pentru combaterea infecţiilor.
  • Produsele potrivite- există anumite standarde pe care produsele create special pentru îngrijirea zonei intime trebuie să le îndeplinească. Acestea nu trebuie să conţină substanţe agresive şi trebuie să aibă un pH neutru. Zona genitală este foarte delicată, de aceea produsele care conţin parfum sau au proprietăţi antibacteriene pot dezechilibr amediul uşor acid al vaginului şi provoca iritaţii sau chiar infecţii.
  • Igiena în timpul menstruaţiei- în această perioadă, multe femei resimt nevoia de a se spăla mai des. Frecvenţa duşurilor în timpul menstruaţiei poate creşte până la 3 ori pe zi, însă nu mai mult, deoarece zona vaginală este mult mai puţin protejată în timpul menstruaţiei, şi deci mai vulnerabilă în fata infecţiilor. De asemenea, un alt lucru important în această perioadă este alegerea produsului care să răspundă nevoilor specifice de protecţie. Tampoanele interne sunt recomandate în special în timpul zilei şi în anumite situaţii absolut necesare precum la mare sau la piscină. Este foarte important ca acestea să fie schimbate la fiecare 2-3 ore, deoarece conţin substanţe ce favorizează apariţia infecţiilor. În general, medicii recomandă folosirea absorbantelor cu înveliş moale, de bumbac, astfel încât interiorul vaginului să fie protejat.
  • Contactul sexual- acesta trebuie urmat, întotdeauna, de un duş în zona intimă, la exterior. Atenţie însă, acestea au doar rolul de a menţine curăţenia şi prospeţimea, nu acţionează în nici un caz ca un contraceptiv.
  • Metodă de ştergere- după utilizarea toaletei, hârtia igienică trebuie folosită dinspre faţa spre spate, iar în cazul urinei, ştergerea prin frecare nu e recomandată ci doar o tamponare uşoară.
  • Lenjeria intimă –articolele din materiale sintetice favorizează migrarea bacteriilor, împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secreţiilor, astfel că se creează un mediu umed, propice dezvoltării infecţiilor. Lenjeria intimă trebuie să fie din bumbac deoarece lasă pielea să respire. De asemenea, în timpul nopţii este recomandat să nu purtaţi deloc lenjerie intimă pentru a menţine prospeţimea şi pentru a preveni înmulţirea bacteriilor cauzată de căldură şi umiditate.
 sursă foto: www.mapurenature.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.