Alergiile de primăvară la copii.

Hai că, în sfârșit, și-a făcut apariția și primăvara. Și dacă tot a venit, zic să trecem în revistă și ”micile” neplăceri care vin o dată cu ea: Alergiile.

Orice copil poate dezvolta alergii, dar acestea sunt mai frecvente la copiii din familii cu antecedente. Identificarea precoce a alergiilor va îmbunătăți calitatea vieții copilului și te va face pe tine, părintele, să fii pregătit în a preveni simptomele deranjante.

Alergiile de primăvară la debut. Dacă strănuturile persistă deja decâteva zile, dacă ochii îi curg aproape neîncetat și sunt roșii, atunci e mai mult decât evident că putem vorbi de o alergie. Mulți copii (chiar și cei foarte mici) ajung să le aibă și să dezvolte simptome, mai ales la începutul primăverii. De ce? Polenul vegetal produce o reacție alergică la până la 40% din copii, potrivit Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Bebelușii pot avea alergii sezoniere? Alergiile la substanțele inhalatorii sunt rare în rândul sugarilor în primul an. Bebelușii au mult mai multe șanse de a experimenta alergii la alimente și eczeme, în special dacă există un istoric familial de alergii, astm, febra fânului sau eczemă.

Când apar alergiile sezoniere la copii? Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, simptomele rinitei sezoniere pot apărea la copii, la vârsta de 2 ani, dar apar de obicei în timpul anilor de școlarizare timpurie.

Ce cauzează alergiile sezoniere la sugari și copiii mici? Simptomele alergiilor sezoniere apar, de obicei, în timpul primăverii, verii și toamnei. Depinde de locul în care trăiți și de plantele existente pe suprafața localității. Dar, din păcate, nu prea se poate vorbi de o regiune complet ferită de astfel de probleme. Când micuțul inhalează unul (sau mai mulți) dintre următorii alergeni sezonieri, sistemul său imunitar creează anticorpi care încep să elibereze o proteină numită histamină în sânge care, la rândul său, cauzează simptome de alergie:

Alergiile de primăvară: Polenul din copaci. Polenul copacului începe în sezonul de primăvară, care poate apărea încă din ianuarie  și durează până în iunie. Cei mai comuni vinovați – cedru, mesteacăn, stejar, arțar și pin – se găsesc în majoritatea părților din țară.

Alergiile care țin din primăvară până în vară: Polenul din iarbă. Polenizarea ierbii se realizează primăvara devreme și pe tot parcursul verii, iar boabele de polen sunt răspândite în tot mediul înconjurător de către vânt.

Alergiile care țin din primăvară până în toamnă: polenul din buruieni. Cea mai cunoscută buruiană care provoacă alergii este ambrozia, însă, se mai poate vorbi și de urzică, salvie sau alte buruieni. Ambrozia crește în aproape orice climă și este cea mai mare sursă de simptome de febră fânului.

Care sunt simptomele alergiilor? Un copil cu alergii sezoniere își șterge, în mod frecvent, nasul într-o manieră ascendentă (se numește “salut alergic”), respiră pe gură, strănută, își freacă nasul și ochii, are probleme în a-și aminti lucruri sau este iritabil. Mai poate, de asemenea, să se plângă de următoarele simptome:

-îi curg ochii

-simte mâncărimi în gât, în special dimineața

– are un somn agitat

-respiră greu

-se confruntă cu dureri de cap, de gât sau de urechi.

Dacă aceleași simptome apar în jurul aceleiași perioade în fiecare primăvară, vară sau toamnă, este un semn că organismul copilului, probabil reacționează la alergenii din aer.

Cum poți face diferența între alergie și răceală la un copil?  Răcelile și alergiile au, de fapt, simptome destul de asemănătoare: ambele pot provoca strănut, tuse, ochi apoși și dureri de cap. Cu toate acestea, dacă strănutul și tusea copilului persistă mai mult de două săptămâni, consultați-vă cu medicul pediatru pentru a vedea dacă nu cumva este vorba de o alergie.

Febra este o consecință a alergiilor? Chiar dacă este posibil ca un copil cu alergii să aibă febră, aceasta nu este cauzată direct de alergii și este mai probabil un semn al unei infecții respiratorii sau al unei alte boli.

Prevenirea alergiilor primăvara: sfaturi pentru a diminua simptomele alergiei la sugari și copii mici. Simptomele alergiei nu sunt distractive pentru copii; dacă sunt lăsate netratate, ele pot duce la infecții ale sinusurilor și urechilor. Deci, e important să se consulte un alergolog, care poate determina ce declanșează simptomele copilului și care îi poate recomandă cel mai bun tratament. Între timp, cel mai bun mod de a ameliora strănutul, mâncărimea și tusea la sugari și copii mici este să încerci să eviți alergenii (sau să reduci expunerea) în primul rând, dacă este posibil. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor de alergie la polen și iarbă primăvara:

  • Închide ferestrele atunci când copilul este acasă
  • Menține curățenia în casă pentru a controla alergenii: șterge praful zilnic, schimbă săptămânal lenjeria de pat, renunță la covoare și mochete.
  • Evită ieșirile în parc, în zilele cu vânt. Zilele însorite, cu vânt, pot fi cele mai supărătoare pentru oricine suferă de alergii la polen.
  • Spală copilul pe mâini de fiecare dată când vine de afară. Ar fi indicat să facă și un duș.
  • Spală hainele copilului des, pentru a elimina polenul de pe ele. Atenție, nu le usca afară.

sursă foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.