Autismul ar putea fi depistat printr-un test de sânge

Oamenii de știință britanici și italieni se apropie de conceperea unor teste de sânge și de urină pentru depistarea autismului, ceea ce ar putea duce la diagnosticarea si tratamentul precoce a stării.

Testul  ar urma să evidențieze dacă  proteinele, care se dovedesc a fi mai mari la copiii cu tulburări din spectrul autismului, sunt deteriorate, după cum relatează CNN. Echipa de la Universitatea din Warwick și de la Universitatea din Bologna a testat 38 de copii cu autism și 31 de copii fără autism, cu vârstă între 5 și 12 ani. Ei au căutat diferențe în probele de sânge și urină dintre cele două grupuri. Când au analizat sângele, s-a constatat că proteinele copiilor cu autism au fost mai deteriorate, ducând la niveluri mai ridicate ale unui marker de oxidare cunoscut sub numele de ditryosină. Dar experții avertizează că testele sunt departe de a fi disponibile clinic și că trebuie făcute mai multe cercetări.

Am descoperit că puterea de măsurare a proteinelor din creier ar putea fi o cauză a apariției autismului”, afirmă Paul Thornalley, profesor de biologie la Universitatea din Varșovia. ”Studiile anterioare ne arătau că aceste proteine au legătură cu autismul, însă această cercetare evidențiează importanța măsurării proteinelor din creier”.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează în principal interacțiunea socială, provocând un spectru larg de probleme comportamentale, inclusiv hiperactivitate, anxietate sau tulburări de vorbire. Se estimează că 30% dintre cazuri au cauze genetice. Restul de 70% se presupune că sunt cauzate de o combinație de factori de mediu, mutații și genetică, potrivit studiului. În prezent, dacă un copil este suspectat de autism, medicii efectuează o serie de teste comportamentale, care necesită timp și nu pot oferi un diagnostic precis. Un test biologic, asemeni unui test de sânge, ar oferi un diagnostic mai rapid și mai definitiv. În Statele Unite, mai mult de 3,5 milioane de persoane trăiesc cu tulburări de spectru autism, potrivit Societății Autism, ceea ce face ca 35% dintre tinerii care suferă de această tulburare să fie privați de posibilitatea de a avea un loc de muncă sau de a-și continua educația după liceu.

În Marea Britanie, există 700 000 de copii și adulți diagnosticați cu afecțiuni din spectrul autismului, potrivit Societății Naționale de Autism.

În România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de Tulburari din Spectrul Autismului. ONG-urile spun că numărul copiilor cu asemenea probleme aproape s-a triplat în ultimii 10 ani.

În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare.

Diagnosticarea se poate face abia după vârsta de 18 luni. Cauzele care duc la apariția autismului nu au fost descoperite.  Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație.  Autismul nu se poate vindeca, dar cu o diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viață independentă.

Sursă foto:pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.