Beneficiile alăptării pentru femei

Alăptarea este bună în aceeași măsură și pentru mame, cât și pentru copii. Nu o spunem noi, ci au dovedit-o specialiștii, în cel mai nou studiu privind alăptarea și beneficiile ei pe termen lung.

Cu siguranță, ai tot auzit de recomandările pe care Organizația Mondială a Sănătății le face în ceea ce privește alăptarea. Cât de important este ca micuțul să fie alăptat măcar în primele șase luni pentru a avea o dezvoltare armonioasă și nu numai. Însă astăzi, ne focusăm pe beneficiile alăptării pentru femei.

Alăptarea stimulează eliberarea hormonului oxitocină. Acest hormon, după cum probabil știi, joacă un rol esențial în scăderea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii, cunoscută sub numele de preeclampsie, afectează în jur de trei la sută dintre viitoarele mame. Cel mai nou studiu sugerează faptul că alăptarea pentru o perioadă de minimum șase luni reduce riscul femeii de a dezvolta boli de inimă.

Alăptarea reduce gradul de durere după o cezariană. Acest lucru vine după ce cercetările lansate în luna iunie a anului trecut au sugerat că alăptarea reduce disconfortul dureros provocat de o operație de cezariană. Mamele care alăptează timp de cel puțin două luni au șanse de trei  ori mai mici să resimtă mai puternic durerile după o operație de cezariană. Studiul a fost efectuat într-un spital din Sevilla. Aproximativ 23% dintre femeile care alăptează timp de mai puțin de două luni raportează durere în locul în care a fost efectuată cezariana, comparativ cu doar opt la sută, în cazul celor care alăptează mai mult timp, susțin cercetările. Anxietatea crește semnificativ riscul unei femei de a suferi disconfort după operație, a sugerat studiul.

Alăptarea întărește oasele. Potrivit cercetătorilor, femeile care alăptează au un risc mai scăzut de osteoporoză postmenopauză. “Când o femeie este însărcinată și alăptează, corpul ei absoarbe calciul mult mai eficient”, explică specialiștii. Așadar, în timp ce unele oase, în special cele din zona coloanei vertebrale și a șoldurilor, pot fi mai puțin dense în timpul alăptării, șase luni mai tarziu, ele sunt mai dense decât înainte de sarcină.

Alăptarea reduce riscul de cancer mamar. Femeile care alăptează au un risc redus de a dezvolta cancer de sân cu până la 25%. Reducerea riscului de cancer vine proporțional cu durata cumulată a alăptării. Adică, cu cât există mai multe luni sau ani de alăptare, cu atât riscul de cancer mamar este mai mic.

Alăptarea reduce riscul de cancer uterin și ovarian. Unul dintre motivele pentru care efectele cancerului sunt reduse de către alăptare este că nivelurile de estrogen sunt mai scăzute în timpul alăptării. Se crede că, cu cât există mai puțin estrogen disponibil pentru a stimula mucoasa uterului și probabil țesutului mamar, cu atât există un risc mai redus ca aceste țesuturi să devină canceroase.

 

Sursă foto: christyscherrerflickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.