Niciodată nu e prea devreme pentru a-i insufla copilului dragostea pentru citit. Tocmai de aceea, am întocmit un ghid pentru dezvoltarea unor bune obiceiuri de lectură, pentru fiecare vârstă.
Când vine vorba de dezvoltarea unor obiceiuri bune de citire, părinții care acordă prioritate lecturii cu copiii lor sunt pe drumul cel bun, spun psihologii. Învățarea mecanică a unor sunete asemănătoare literelor și modul de a le îmbina este o abilitate importantă, dar dacă vrem ca micuții să citească în mod regulat, trebuie să le inspirăm din timp o bucurie pentru lectură și să continuăm să încurajăm această plăcere. Ai putea spune că o astfel de sarcină este cam dificilă, având în vedere toată tehnologie care-i înconjoară pe micuți. Însă, cu puțin efort și creativitate, rezultatele ar putea fi spectaculoase.
Bebeluși și copii mici
Fii flexibilă: Nu forța bebelușul sau copilul să asculte o poveste întreagă. În schimb, lăsa-l să apuce cărțile și să se joace cu ele dacă vreaă să facă asta. La aceste vârste, sunt excelente cărțile din materiale, cele care pot fi băgate în apă și cele care pot fi ronțăite.
Cântă-i: Încearcă să-i cânți poveștile sau să le pui pe versuri. Noutatea îi va atrage atenția și va percepe altfel sunetele. Nu uita că bebelușii trebuie să audă diferite sunete și cuvinte până să ajungă să descopere lectura propriu-zisă.
Du-l la ateliere: Bibliotecile din majoritatea orașelor mari au dezvoltat tot felul de programe pentru bebeluși și copii mici. Multe oferă ore de povestiri, grupuri muzicale sau întâlniri săptămânale pentru părinți și copii, unde micuții pot învăța cântece noi și pot auzi povești noi.
Preșcolari
Discută despre poveste: O parte importantă a lecturii este înțelegerea a ceea ce se întâmplă în poveste. Poți întrerupe lectura pentru a discuta cu el, dar și pentru a face predicții despre ceea ce se va întâmpla în continuare. Când cumperi o carte nouă, răsfoiește-o împreună cu copilul și discută despre ce ar putea fi vorba. Sau, după ce ați citit o carte, pune-i întrebări despre ea sau despre ce i-a plăcut cel mai mult.
Poartă o carte cu tine tot timpul: Arătă-i copilului că lectura poate fi făcută oricând și oriunde. Schimbă frecvent cartea, astfel încât să nu se plictisească de ea.
Fă-i abonament la bibliotecă: La majoritatea bibliotecilor, copiii își pot face propriul abonament. În cazul în care nu se poate, cu siguranță, tu, ca părinte, ai acest drept. Așa că, poți merge cu el chiar dela 3-4 ani într-o bibliotecă. Lasă-l să exploreze rafturile cu cărți și să își aleagă ce vrea el.
Școlari
Păstrează tradiția cititului cu voce tare: Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac părinții odată ce copiii învață să citească este să nu le mai citească cu voce tare. Cititul cu voce tare construieste abilități superioare de înțelegere a lecturii, mai ales dacăexistă expresii sau cuvinte pe care el nu le înțelege.Dacă vrei să te asiguri că își și exersează abilitatea de a citi, poți încerca să citiți pe roluri sau pur și simplu roagă-l să-ți citească el ție.
Fii un model pentru copil: Copiii fac ceea ce văd, așa că, asigură-te că din practicile tale nu lipsește lectura. Dacă preferi cărțile on-line, spune-i ce citești și de ce te interesează. Discută cu el despre cărțile care ți-au plăcut și despre subiectele care te atrag din articolele lecturate.
Diversifică domeniul de interes: Amintește-ți că lectura se extinde dincolo de cărți. Noutăți grafice, cărți de benzi desenate, statistici sportive, informații despre cărțile Pokémon sunt doar câteva din subiectele care-l pot atrage pe cel mic. Nu reduce interesele pe care le are copilul, acestea îl vor conduce spre cărți. Dacă el iubește filmele, citiți recenziile filmului împreună. Sau, dacă o poveste are atât o carte, cât și o versiune cinematografică, citiți mai întâi cartea și apoi vizionați filmul împreună și discutați despre diferențe.
Ce să faci dacă nu este atras deloc de lectură?
Nu tuturor copiilor le place să citească de la început, mai ales dacă este dificil pentru ei. Dar nu intra în panică. Încearcă să găsești ceva interesat pentru el, cum ar fi statisticile sportive, filmele sau jocurile și introdu lectura în aceste activități. Încearcă și cu audio-book-urile. Au mare trecere la cei mici. Dar dacă el refuză să citească pentru că i se pare dificil, atunci ar trebui să excluzi cauzele medicale precum problemele oftalmologice sau lipsa concentrării.
A început Târgul de carte Gaudeamus 2018
Ediţia cu numărul 25 a Târgului Internaţional Gaudeamus va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie 2018, în Pavilionul Central Romexpo, şi stă sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România, 25 de ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură. Expozanții au pregătit o mulțime de surprize chiar și pentru cei mai mici cititori, ca să nu mai vorbim de reducerile care te așteaptă.
Sursă foto: https://pixabay.com/en/child-fun-family-love-play-baby-3046494/