Diabetul gestațional, pericolul din sarcină

Despre diabetul gestațional a început să se vorbească  tot mai des în ultima vreme. Dacă ești însărcinată sau îți dorești ca în perioada următoare să fii gravidă, atunci informațiile corecte despre diabetul gestațional te-ar putea ajuta să ai o sarcină sănătoasă.

diabetul gestational

La sfârșitul lunii a șasea de sarcină, medicul obstretician care-mi monitoriza sarcina mi-a recomandat să fac un test de toleranță la glucoză. Un test comun în țările vestice, după cum spunea, însă mai puțin cunoscut în ceea perioadă(se întâmpla prin primăvara lui 2011) la noi. Ca o gravidă ”ascultătoare” am făcut testul, iar rezultatul a fost unul surprinzător și dureros, mai ales că nu aveam niciun simptom care să-mi dea ceva de bănuit, și aici mă refer la kilogramele acumulate(9 în total), la dieta adoptată pe parcursul sarcinii, sau la greutatea bebelușului). Însă cu adevărat surprinzător a fost să constat că nu multă lume, și aici se includ și medicii, știa de acest test.

 Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestational este un tip de diabet care se poate dezvolta în timpul sarcinii. Potrivit statisticilor, între 2 și 10% din sarcini sunt afectate de diabetul gestațional în fiecare an, la nivel mondial. Acest tip de diabet apare atunci când corpul gravidei nu poate face suficientă insulină hormonală. Insulina este produsă de pancreas și ajută celulele organismului să utilizeze zahărul din sânge ca energie.Atunci când o femeie este însărcinată, corpul ei va produce mai mulți hormoni, iar ea poate lua în greutate. Aceste modificări pot însemna că celulele corpului ei nu pot utiliza insulina așa cum au făcut-o înainte de sarcină. Medicii numesc acest proces, rezistență la insulină. A deveni rezistent la insulină înseamnă că organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a consuma zahărul din sânge. Uneori, corpul femeii nu poate produce suficientă insulină pentru a ține pasul. Astfel, se ajunge  la acumularea de zahăr în sânge, ducând la niveluri ridicate ale zahărului din sânge.

Care sunt cele mai comune simptome ale diabetului gestațional?

În primul rând, analizele uzuale pe care medicul ți le recomandă în timpul sarcinii te pot atenționa că ceva nu este în regulă. Așadar, e important să faci analizele de sânge și urină, chiar dacă în primul trimestru de sarcină acestea au fost bune. Mai apoi, dorința neobișnuită de a bea apă, urinarea frecventă, oboseala excesivă, greața, infecții frecvente ale vezicii urinare sau vederea neclară pot fi semnale de alarmă.

De ce apare diabetul gestațional?

De obicei, diabetul gestațional se dezvoltă în ultima jumătate a sarcinii – uneori chiar în cea de-a 20-a săptămână. Orice femeie poate dezvolta diabet gestational, dar unele femei sunt expuse unui risc mai mare. Iar printre aceștia se includ următoarele condiții:

  • vârsta mai mare de 25 de ani.
  • istoric medical. Riscul de apariție a diabetului gestational crește dacă ai avut prediabet – zahărul din sânge ușor crescut poate fi un precursor al diabetului de tip 2 – sau dacă un membru apropiat al familiei, cum ar fi un părinte sau un frate, are diabet de tip 2. Există, de asemenea, o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet gestational dacă ai mai avut diabet gestațional în timpul unei sarcini anterioare, sau dacă bebelușul din sarcina anterioară a cântărit mai mult de 4 kilograme la naștere.
  • greutate excesivă. În cazul în care ai ceva mai multe kilograme în plus, decât ar fi indicat, atunci există mai multe șanse să dezvolți diabet gestational.

Viața cu diabet

Azi, însă, gravidele se pot informa și pot afla mai multe lucruri despre diabetul gestațional, fără a alerga de la un specialist la altul(diagnosticul pus de medic și sfaturile lui sunt primordiale). În acest sens, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului care apare în timpul sarcinii –diabetul gestaţional. Campania are rolul de a informa femeile care îşi doresc să aibă un copil cu privire la riscul apariţiei acestui tip de diabet. Astfel, pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament.

Diagnosticarea acestei boli dar şi urmarea unui tratament adecvat şi a unui stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos, de aceea este important că femeile să poată găsi informaţiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de această boală”, a declarat Andrei Foisor, Head of Roche Diabetes Care România.

 

Sursă foto: Women Fitness

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *