Din ce în ce mai frecvent, se vorbește și la noi despre educația timpurie. Acest concept joacă un rol important în dezvoltarea copiilor și oferă un sprijin valoros familiilor. Prin urmare, este important să înțelegem impactul acestui serviciu și să avem asigurate calitatea și accesibilitatea lui.
O înaltă calitate a educației timpurii poate avea o influență pozitivă asupra dezvoltării copiilor și a pregătirii școlare, oferind experiențe educaționale și sociale valoroase. Despre acest aspect s-a vorbit și la Conferința pentru promovarea educației timpurii organizată de UNICEF în parteneriat cu Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și ReadyNation România.
Beneficiile educației timpurii
Cercetările asupra dezvoltării creierului au demonstrat că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu între 6 și 17 dolari. Investițiile în educația timpurie au beneficii la nivel individual și contribuie la creștere competitivității unui stat.
“Primele 1.000 de zile din viața unui copil reprezintă baza pentru dezvoltarea lui, pentru reușita la școală și, mai târziu, în viață. Numeroase studii internaționale ne arată că investiția în educația timpurie produce rezultate pe termen lung și, în special, pentru cei mai vulnerabili copii. Acum este momentul oportun să investim: avem exemple de bună practică, iar cadrul legislativ încurajează educația timpurie. Este nevoie de parteneriate la nivel local și central care să ofere șansa fiecărui copil la educație incluzivă de calitate, iar mediul de afaceri a demonstrat că susține inovația”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
De asemenea, acesta a mai punctat și faptul că:
– 85% dintre stucturile creierului se dezvoltă în primii 5 ani de viață, interval în care putem avea cel mai mare impact în dezvoltarea potențialului.
– atunci când copiii încep școala timpuriu, învață mai bine, au rezultate mai bune, petrec mai mulți ani în școală și au un risc mai scăzut să abandoneze educația.
-acei copii dezavantajați, precum cei din familiile sărace sau cei cu dizabilități, beneficiază cel mai mult de pe urma participării la educația timpurie de calitate.
Sănătatea din primii ani de viață a copiilor, începând cu modul sănătos deviață al viitoarei mame,întărește dezvoltarea unor sisteme biologice care le permit copiilor să prospere, să se dezvolte și să devină adulți sănătoși. Știința dezvoltării copilului ne ajută acum să vedem dezvoltarea sănătoasă ca pe un proces cauză-efect.
Sursă foto: PR