Îți mai amintești cum ne puneam cheia la gât și trânteam în grabă ușa de la intrare să nu cumva să ratăm începutul jocului? Cum ne supăram dacă echipa din care făceam parte pierdea și avem de executat pedeapsa…sau cum am fi dat orice să nu fim noi baba oarba? Dacă, da, atunci e cazul să ni le amintim și, dacă suntem părinți, să le povestim și micuților, aventuroasele jocuri care ne aduc un zâmbet cu subînțeles în colțul gurii.
Amintirile copilăriei se leagă foarte mult și de jocurile care ne umpleau zilele, în special în anotimpurile călduroase. Erau jocuri care ”obligau” la socializare, la muncă în echipă, la concentrare, dar și la efort fizic. Toate detaliile care astăzi sunt căutate de către educatori și specialiști pentru a-i învăța pe micuți să-și însușească astfel de aptitudini și de comportamente. Așa că, amintirea și explicarea acestor jocuri ale copilăriei noastre, poate fi de folos și în acest sens.
Rațele și vânătorii. Probabil este cel mai adorat joc de către copiii acelor vremuri, un joc amuzant, care dezvoltă mobilitatea, atenția și viteza de reacție. Pentru acest joc e nevoie de doi vânători care aruncă mingea, de la unul la celălalt, spre grupul de rațe (restul copiilor așezați între ei) în încercarea de a-i atinge și a-i elimina astfel din joc. Ultimele două rațe rămase în viață devin vânătorii la tura următoare.
Castelul este un joc care pune la treabă gândirea copiilor, aceștia având mare nevoie și de o gândire strategică. Castelul se poate juca de către copiii mici, de 5, 6 ani, însă este un joc ce prinde foarte bine pe la vârste mai mari. Se formează 2 echipe a câte 3-6 jucători. Se trasează un cerc cu diametrul de 2 m, în mijlocul lui fiind amplasat un castel din 9 pietre plate suprapuse. Echipa din apărare aranjează castelul astfel încât să fie cât mai greu de doborât. Scopul echipei din atac este dărâmarea acestuia, iar al celei din apărare, protejarea lui. Astfel, fiecare jucător din atac are dreptul la 2 aruncări cu mingea (șutată sau aruncată cu mâna ca la popice) de la o distanță prestabilită (5-10 m). Dacă prin acest șut dărâmă toate pietrele, echipa din atac câștigă 1 punct. Dacă nu dărâmă nici măcar una, echipa din apărare câștigă 1 punct. Dacă dărâmă doar o parte din pietre, începe distracția: cu ajutorul pietrelor dărâmate, atacanții trebuie să lovească din afara cercului restul pietrelor rămase în picioare, până cad toate. În acest timp, apărătorii trebuie să îi atingă cu mingea și să-i elimine astfel din joc (pe durata fazei respective). Punctul este câștigat de atacanți doar dacă reușesc dărâmarea castelului înainte de eliminarea tuturor coechipierilor. Dacă nu reușesc, echipa din apărare ia punctul.
Baba Oarba este un joc foarte distractiv care poate lega prietenii și care dezvoltă auzul, simțul tactil, mirosul și intuiția. Unul dintre copii este legat bine la ochi încât se transformă într-o ”babă oarbă” și încearcă să îi prindă pe ceilalți copii. Când reușește, prin pipăit și miros trebuie să-l identifice pe copil. Dacă ghicește, acela îi ia locul.
Toamna aceasta alergăm pentru pădure la Crosul Pădurii Copiilor. În ajutorul părinților care vor să-și amintească și să-i învețe și pe copiii lor jocurile copilăriei, Asociația Pădurea Copiilor vine cu o propunere relaxantă și menită să creeze o legătură și mai puternică între părinte și copil. Astfel, Asociația Pădurea Copiilor organizează a 9-a ediție a celui mai mare eveniment sportiv dedicat unei cauze de mediu, care îmbină sportul, alergarea și relaxarea. Evenimentul va avea loc pe 30 septembrie-1 octombrie în Ploiești și pe 7-8 octombrie în București. În fiecare dintre cele două orașe, o zi este dedicată curselor de 5, 10 și 15 km, iar cealaltă activităților de familie și „Regăsirea Copilăriei”, unde oameni de toate vârstele se pot bucura de jocuri sportive și ateliere educaționale de mediu.
Înscrie-te până pe 30 septembrie!
Sursă foto: PR, Tim’s Free English Lesson Plans