Pentru nicio mamă nu este ușor să-și lase copilul în prima tabără. ”Dacă nu se descurcă, dacă o să-i fie dor și nu o să fie cine să-l țină în brațe sau pe umărul cui să plângă, dacă ceilalți copii nu-l vor integra” și multe altele îți vor trece prin cap. Cu toate astea, aici nu e vorba despre tine, ci despre el, și despre cum taberele îl pot ajuta să devină un copil și, mai târziu, un adult responsabil și sigur pe el.
Tabăra este o opțiune de petrecere a timpului în vacanța de vară, excepțională. În tabără, copilul învață să lucreze cu alții, să construiască relații semnificative, să accepte îndrumarea adultului(altul decât tine) și să dezvolte abilități de luare a deciziilor. Toate acestea îi vor consolida independența și încrederea, creând o fundație care îi va servi și pe care își va construi viața.
Așa că, hai să vedem cum anume îl ajută plecarea în tabără:
În tabără, copilul învață ce este aceea muncă în echipă. Cu alte cuvinte, el lucrează cu ceilalți pentru a beneficia de ceva mai mare decât el însuși: echipa. Acest lucru îi distrage atenția de la “eu, eu, eu” și o transformă în valoarea investirii în alții. El învață că relațiile beneficiază de investiții și că echipa beneficiază în ansamblu de consolidarea relațiilor individuale. Contribuind la succesul grupului, nu face decât să contribui și la propriul succes.
Tabăra îl învață să fie rezistent. În tabără, cel mai probabil, copilul va participa la diverse jocuri care-i vor antrena rezistența. Rezistența fizică, dar și cea psihică. Prin acele jocuri el învață că ori de câte ori va cădea, va fi nevoie să se întoarcă și să o ia de la capăt pentru a reuși. În timp ce jocul se desfășoară, încrederea lor în propriile forțe crește, iar sarcina care părea imposibilă se îndeplinește. Și toate se întâmplă numai prin rezistența de care a dat dovadă și pe care și-o va consolida în diverse jocuri de echipă.
În tabără, copilul învață să ia decizii. Experiențele din tabără cresc încrederea și dezvoltă abilități bune de luare a deciziilor – mai ales atunci când timpul nu îi este cel mai bun prieten. De asemenea, el va învăța să asculte părerile celor din jur, dar poate cel mai important, va învăța să le selecteze doar pe cele cu adevărat importante pentru el.
Tabără îl pune în ipostaze noi. În tabără, copilul va fi ”obligat” să ia decizii și să facă lucruri pe care acasă, se prea poate să nu le fi făcut. În plus, el va fi nevoit să se descurce singuri în activități precum pregătirea gustărilor, alesul hainelor sau împărțirea sarcinilor între colegii de cameră. Toate acestea sunt lucruri care îi construiesc forța de caracter, curajul, determinarea și care îl fac să se concentreze pe ceva mai important decât propriile lui nevoi. Ca să nu mai vorbim de faptul că îl scoate din zona lui de confort și-l fac să fie mai flexibil și mai deschis și la alte lucruri. Prin experiențe noi, el este împins în poziții de dezvoltare în viață. Și când copilul învață să se ajute pentru a se dezvolta, atunci începe să acumuleze înțelegerea a ceea ce este nevoie pentru a fi un adult productiv și independent.
Tabăra îl ajută să se maturizeze. În prezent, mulți părinți îi feresc pe copii de experiențe mai puțin plăcute și le arată numai partea frumoasă a vieții. Specialiștii spun că nu este neapărat un lucru bun, și că, un copil are nevoie să treacă prin tot soiul de experiențe pentru a putea deveni un adult echilibrat și sigur pe el. Ei bine, tabăra îl determină pe copil să iasă din zona lui de confort și să ia contact și cu alte situații. Aspecte care-l vor întări și-l vor face să se gândească și la cei din jurul lui.
Sursă foto: <a href=’https://www.freepik.com/free-vector/summer-camp-background-with-kids-walking_2216891.htm’>Designed by Freepik</a>