”Matase” de Alessandro Baricco

O minunată alchimie tese, din fire impalpabile, acest roman devenit o carte-cult in peste 40 de tari. In 2007 a fost ecranizat de François Girard, cu Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina, Sei Ashina si Kōji Yakusho in rolurile principale.

Povestea pe scurt.

La 1861, o epidemie care ucide viermii de matase ameninta sa aduca ruina in infloritorul orasel francez Lavilledieu, unde sapte filaturi produc pretioasele fire din care se tese senzualul si inefabilul material. Singura solutie este o calatorie pana in indepartata Japonie, unde crescatoriile nu au fost afectate. Strainilor nu le este insa ingaduit sa intre in Tara Soarelui-Rasare, iar periculoasa misiune ii este incredintata tanarului Hervé Joncour, care si-a abandonat cariera militara in favoarea matasii.

Calatoria iubirii
Traversand toata Europa si Asia, el ajunge „la capatul lumii“, iar acolo, pe domeniul seniorului Hara Kei, are loc intalnirea care ii va schimba viata. Penduland intre cele doua lumi si intre doua femei – sotia din Franta si iubita intangibila din Japonia, amandoua in asteptare –, Hervé Joncour strabate continente si cartografiaza teritoriile pline de neprevazut ale iubirii.

Alessandro Baricco a debutat in literatura in 1991 cu romanul Castele de furie (Castelli di rabbia in 2007) si a devenit in scurt timp unul dintre cei mai cititi si iubiti scriitori din Italia. Romanul ”Matase” a aparut la Editura Humanitas

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.