Periuta de dinti electrica versus periuta de dinti manuala

“Periuța de dinți” este adesea asociată cu periuța de dinți manuală. Varianta periuței de dinți modernă, așa cum o știm noi, astăzi a fost inventată la sfârșitul anilor 1930. În timp, periuța a suferit mai multe tipuri de actualizări și îmbunătățiri, însă conceptul original nu s-a schimbat niciodată. Cu toate acestea, în anii 1990, periuțele de dinți electrice au ajuns să fie o alternativă din ce în ce mai populară la stilul tradițional, manual. Astăzi, mulți dintre noi se întreabă care variantă ar fi mai bună și mai potrivită pentru sănătatea orală.

periuta de dinti electrica versus manuala

Dacă și tu ai o astfel de nedumerire, atunci acest articol s-ar putea să-ți dezvăluie răspunsul de care ai nevoie. Și pentru ca explicațiile să fie mai convingătoare și profesioniste, doamna Doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne va oferi câteva sfaturi în ceea ce privește această alegere.

”Corectitudinea perierii dinților este cel mai important lucru”

Periutele de dinti electrice si cele clasice pot fi la fel de eficiente in indepartarea placii bacteriene si a resturilor, atata vreme cat sunt utilizate corect. 

“De fapt, cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuță dentară folosit, ci regularitatea și perseverența cu care urmărim rutina zilnică de igienizare dentară: periaj de cel puțin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare și folosirea aței dentare zilnic. Desigur că există unele diferențe între periuța de dinți electrică și cea clasică, însă acestea nu țin neapărat de eficiența lor, ci mai degrabă de gradul de comoditate în folosire pe care îl oferă, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Avantajele periuțelor de dinți electrice 

În cazul persoanelor care își periază dinții în mod regulat, folosind apa de gură și ața dentară, periuțele de dinți manuale pot fi la fel de eficiente ca și cele mecanice. “Cu siguranță că există și situații în care periuțele de dinți electrice se pot dovedi mult mai utile decât cele manuale. Spre  exemplu, persoanelor care nu pot executa mișcările necesare perierii corecte a dinților din cauza unei boli, periuța de dinți electrică poate fi foarte eficientă datorită mișcărilor automate pe care le execută”, explică specialistul ortodont.

Și în cazul copiilor, periuțele de dinți electrice se pot dovedi a fi alegerea câștigătoare, ele fiind mai atrăgătoare pentru cei mici: spre exemplu, mânerul periuței poate lua forma unei mașini de curse, a unei sirene sau a unui telefon mobil. Astfel, spălatul pe dinți – o mare provocare pentru orice părinte – poate deveni, cu ajutorul periuței electrice, distractiv pentru copiii de astăzi, pasionați de gadgeturi.

“Periuța electrică poate asigura totodată o mai bună curățare a dinților deoarece copiii nu au o dexteritate foarte bună, astfel că ea va suplini mișcări pe care cei mici și nici măcar adulții nu le pot realiza: pulsație, oscilație, rotație la viteza mai mare. În plus, unele periuțe electrice au și timer încorporat, ceea ce ajută să periem exact timpul recomandat de medicul specialist”, explică doctor Mihaela Dan.

Un alt avantaj al periuțelor de dinți electrice este acelă că pot preveni rănirea gingiei în timpul perierii datorită unui senzor de presiune, care oprește funcționarea periuței sau aprinde un led roșu de avertizare atunci când presiunea asupra dinților sau gingiilor este prea mare. “Deși la prima vedere ar părea puțin probabil, mulți pacienți care utilizează periuța manuală, în special bărbați, folosesc o tehnică agresivă de curățare a dinților, presiunea excesivă fiind dăunătoare, deoarece retrage gingia și tocește smalțul dentar”, explică medicul ortodont.

 Dezavantajele periuței electrice față de cea manuală

Primul și cel mai evident dezavantaj al periuței de dinti electrice prin comparatie cu cea manuală este că cea dintâi este mai costisitoare, prețul fiind influențat de marcă și de caracteristicile tehnice. Un alt cost suplimentar va fi cel de înlocuire a capătului după uzare, care este mai scump chiar decât o periuță manuală nouă.

Folosirea periuței electrice cere și o grijă deosebită deoarece aceasta se poate deteriora mai ușor decât o periuță clasică. Odată scăpat pe jos este foarte probabil ca dispozitivul electric să se deterioreze și să nu mai poata fi folosit.

Din păcate, periuța de dinți electrică, mai voluminoasă decât cea manuală, se va dovedi dificil de transportat în călătorii, iar faptul că folosirea ei ne face dependenți de accesul la priza sau acumulatori poate reprezenta un dezavantaj major, mai ales atunci când nu ne aflăm acasă.

Indiferent de tipul de periuță folosit, recomandarea medicilor specialiști este ca spălarea pe dinți să se realizeze cel puțin de două ori pe zi, esențial după micul dejun și înainte de a merge la culcare. Periajul este recomandat să dureze cel puțin 2 minute, asigurându-ne că toate zonele sunt bine curățate. Așadar, dacă vă simțiți confortabil cu utilizarea celei manuale și reușiți să vă păstrați dinții sănătoși, nu este nevoie să schimbați tipul de periuță dentară.

sursă foto: PR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.