Rezistența la antibiotice. Întrebări și răspunsuri

Antibioticele pot salva vieți. Dar, în momentul în care se abuzează de ele, acestea pot deveni periculoase. Tocmai de aceea, cu ajutorul sfaturilor primite de la specialiști în domeniu, am realizat un articol în care să dezbatem toate întrebările și răspunsurile referitoare la acest subiect.

Î: Ce sunt bacteriile și virusurile?

R: Bacteriile sunt organisme cu o singură celulă care se găsesc în interiorul și în afara corpului nostru. Multe bacterii nu sunt dăunătoare. De fapt, unele sunt de mare ajutor, în special cele care trăiesc în intestin. Virusurile, pe de altă parte, sunt microbi care sunt chiar mai mici decât bacteriile și care nu pot supraviețui în afara celulelor corpului. Ele provoacă boli, invadând celulele sănătoase ale organismului. 

Î: Ce este un antibiotic?

R: Antibioticele, cunoscute și sub denumirea de medicamente antimicrobiene, care combat infecțiile cauzate de bacterii la om și la animale. Antibioticele combat aceste infecții fie prin uciderea bacteriilor, fie prin îngreunarea dezvoltării și multiplicării bacteriilor. Antibioticele tratează numai anumite infecții bacteriene. Antibioticele nu au niciun efect asupra virușilor. De fiecare dată când se utilizează antibiotice, acestea pot provoca efecte secundare și pot conduce la rezistență la antibiotice.

Î: Care sunt infecțiile cauzate de virusuri și nu trebuie tratate cu antibiotice?

R: Infecțiile virale nu trebuie tratate cu antibiotice. Infecțiile frecvente cauzate de virusuri includ:

  • răceala
  • gripa
  • majoritatea durerilor de gât

Întrebări despre rezistența la antibiotice

Î: Ce este rezistența la antibiotice?

R: Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile dezvoltă abilitatea de a înfrânge medicamentele destinate să le omoare. Când bacteriile devin rezistente, antibioticele nu pot lupta, iar bacteriile se înmulțesc.

Î: De ce ar trebui să mă intereseze rezistența la antibiotice?

R: Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai urgente amenințări la adresa sănătății publice. Bacteriile rezistente la antibiotice pot provoca boli extrem de periculoase, și care nu vor mai putea fi tratate. Bacteriile rezistente la antibiotice sunt adesea mai greu de ucis și mai scumpe, ca tratament. În unele cazuri, infecțiile rezistente la antibiotice pot duce la dizabilități grave sau chiar la deces.

Î: De ce devin bacteriile  rezistente la antibiotice?

R: Utilizarea excesivă și abuzul de antibiotice permit dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. De fiecare dată când o persoană ia antibiotice, bacteriile sensibile (bacterii pe care antibioticele încă le pot ataca) sunt ucise, dar bacteriile rezistente sunt lăsate să crească și să se înmulțească. Acesta este modul în care utilizarea repetată a antibioticelor poate crește numărul de bacterii rezistente la medicamente. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale cum ar fi răceala obișnuită, gripa, durerile  de gât, bronșita și multe infecții ale sinusurilor și urechilor. Utilizarea la scară largă a antibioticelor pentru astfel de afecțiuni reprezintă un exemplu în care excesul de antibiotice poate favoriza răspândirea rezistenței la antibiotice. Utilizarea inteligentă a antibioticelor este esențială pentru controlul răspândirii rezistenței.

Î: Cum  devin bacteriile rezistente la antibiotice?

R: Bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice prin mai multe moduri. Unele bacterii pot “neutraliza” un antibiotic prin schimbarea acestuia într-un mod care îl face inofensiv. Unele bacterii își pot schimba structura exterioară, astfel încât antibioticul nu are cum să se atașeze de bacteriile pe care este proiectat să le omoare. După ce a fost expusă la antibiotice, uneori, una dintre bacterii poate supraviețui, deoarece a găsit o modalitate de a rezista. Dacă o bacterie devine rezistentă la antibiotice, poate înmulți și înlocui toate bacteriile care au fost ucise. Aceasta înseamnă că expunerea la antibiotice oferă presiune selectivă, ceea ce face bacteriile supraviețuitoare mai susceptibile de a fi rezistente. Bacteriile pot deveni rezistente și prin mutația materialului lor genetic.

Î: Cum ar trebui să folosesc antibioticele pentru a mă proteja de rezistența la antibiotice?

R: Răspunsul îl avem de la Prof. doctor Alexandru Rafila, Președintele Societății de Microbiologie. Într-o conferință dedicată conștientizării acestui fenomen, profesorul a explicat și ce putem face fiecare dintre noi pentru a preveni rezistența la antibiotice:

  • fă un consult de specialitate pentru a stabili natura infecției: virală sau bacteriană
  • Respectă indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul antibiotic
  • -nu sări peste doze, chiar dacă te simți mai bine după două zile
  • nu lua antibiotice dacă nu ți-au fost prescrise de medic
  • nu oferi altcuiva antibioticele luate de tine
  • nu păstra antibioticele pentru viitoarele eventuale îmbolnăviri
  • nu insista ca medical să-ți prescrie antibiotice
  • respectă regulile de igienă personală

Sursă foto: PR, pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.