Căldura excesivă, transpirația și umiditatea pot lăsa ”semne vizibile” pe corpul bebelușului și al copilului. Așa că, nu e de mirare că multe mame intră în panică în momentul în care micuțului îi apar din senin bubițe mici și roșii.
Există multe tipuri diferite de erupții cutanate. Ele pot fi îngrijorătoare, neplăcute sau chiar dureroase. Unul dintre cele mai frecvente tipuri este erupția cutanată sau miliaria apărută de lacăldură.
Ce este miliaria și de ce apare?
Aceste bubițe, denumite științific miliaria, sunt o afecțiune a pielii care afectează adesea copiii și adulții în condiții meteorologice fierbinți și umede. Ele apar atunci când porii se blochează și transpirația nu poate scăpa. Adulții dezvoltă, de obicei, erupții cutanate în jurul părților corpului care se freacă împreună, cum ar fi între coapsele interioare sau sub brațe. Bebelușii dezvoltă adesea erupții cutanate la nivelul gâtului, dar se pot dezvolta și în pliurile pielii, cum ar fi cele ale axilelor, coatelor și coapselor.
Cum arată miliaria sau bubițele apărute de la căldură?
Erupțiile cutanate provocate de căldură pot varia în funcție de severitate și arată puțin diferit.
Miliaria cristalină este cea mai frecventă și mai ușoară formă de erupție la căldură. Dacă micuțul are miliaria cristalină, vei observa bule mici, limpezi sau albe, umplute cu lichid pe suprafața pielii. Aceste umflături sunt bule de sudoare. Contrar opiniei populare, acest tip de erupție la căldură nu provoacă mâncărimi și nu ar trebui să fie dureroasă. Miliaria cristalină este mai frecventă la copiii mici decât la adulți.
Miliaria rubra este mai frecventă la adulți decât la copii și bebeluși. Miliaria rubra este cunoscută ca fiind forma care provoacă mai mult disconfort decât miliaria cristalină, deoarece apare mai adânc în stratul exterior al epidermei sau pe piele.
Miliaria rubra apare în condiții de căldură excesivă sau umedă și poate provoca:
- senzații de mâncărime
- pete roșii pe piele
- lipsa de transpirație în zona afectată
- inflamație și durere a pielii, deoarece organismul nu poate elibera transpirația prin suprafața pielii. Bubițele care apar datorită miliaria rubra pot uneori să progreseze și să se umple cu puroi. Când se întâmplă acest lucru, medicii se referă la starea de miliaria pustuloasă.
Miliaria profundă este forma cea mai puțin frecventă de erupție cutanată. Poate să se repete adesea și să devină cronică. Această formă de erupție cutanată apare în dermă, care este stratul mai profund al pielii. Miliaria profundă apare, de obicei, la adulți după o perioadă de activitate fizică care produce transpirație.
Cum previi apariția bubițelor de căldură?
- Evită să-i dai copilului haine strânse pe corp, care să nu permită pielii să respire. Hainele din materiale naturale împiedică acumularea de transpirație pe piele.
- Nu folosi loțiuni sau creme grase care pot bloca porii.
- Nu îmbraca bebelușul, și nici copilul prea gros. Dacă te afli într-un loc prea călduros, caută imediat un colțișor răcoros.
- Nu folosi un săpun care usucă pielea și care are un parfum puternic.
În majoritatea cazurilor, bubițele apărute de la căldură dispar în 4-5 zile, fără a avea nevoie de un tratament anume. În cazul în care bubițele persistă sau se agravează, e nevoie să te sfătuiești cu un medic.
sursă foto:Pixabay.com