Vaccinarea copiilor se va face numai la medicul de familie

copil la doctor

De azi, 1 aprilie, intră în vigoare noi reguli în sistemul medical românesc, precum vaccinarea copiilor și a elevilor  exclusiv la medicul de familie, dar și  gratuitatea  fertilizării în vitro.

Noutățile fac parte din noul contract cadru și noile pachete de sercivii care intră de azi în vigoare.

Noutăți în pachetul de bază: …

1. Medicii de familie vor putea administra medicamente pacienţilor lor intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, în timpul programului de lucru în cabinet.

2. Consultațiile la domiciliu se vor acorda copiilor de până la 1 an, lehuzelor, pacienților invalizi precum și copiilor  de până la 18 ani cu boli infecto-contagioase. De asemenea, vor benefia de consultație la domiciliu și pacienții cu boli cronice ce au suferit un episod acut și nu se pot deplasa la cabinet.

3.  S-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, numărul acestora ajungând la 42.

4. Pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună.

5.  Au fost introduse şi proceduri/tratamente/ terapii noi: biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.

6. Vaccinarea se va face numai de către medicii de familie, deoarece vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor medicale în şcoli, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleiaşi clase a unor copii cu ani de naştere diferiţi, a unora repetenţi sau veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ.

7. Coplata poate fi percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală. Asiguraţii vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei pentru proceduri.

8. Sunt scutiți de coplată: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, ucenicii sau studenţii, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii și pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

9. Va fi reluată efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer, pentru cuplurile afectate de disfuncţii ale sistemului reproductiv şi care au nevoie de tratamente pentru a avea copii.

sursă foto: photl.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.